Nieuwjaarsfeesten over de hele wereld

Nieuwjaar vieren, feesten op oudejaarsavond: overal ter wereld wordt er het hele jaar door naar uitgekeken. De ene viert het al wat anders, dan de andere en daarom hieronder een kort overzicht van enkele leuke vieringen. Misschien wel iets om zelf eens te beleven tijdens de volgende oudejaarsavond? Ze zijn in ieder geval één voor één feestelijk en fantastisch!

Nieuwjaar in New York

Aftellen in New York is elk jaar opnieuw een speciale gebeurtenis. Eentje die gevierd wordt op het beroemde Times Square met al haar reclamepanelen en lichtborden. Duizenden, misschien zelfs meer dan een miljoen, mensen stromen hier jaarlijks naartoe om tezamen af te tellen van tien tot één. Dan daalt immers de kristallen New Years Eve Ball neer, een echt spektakel voor jong en oud! Een gouden tip: wees ruim op tijd, zodat je zeker een plekje kan bemachtigen om de unieke sfeer op te kunnen snuiven!

Nieuwjaar in Madrid

Madrid is de bruisende hoofdstad van Spanje en heeft een speciale traditie om Oudejaar te vieren. Vlak voor het aftellen begint, krijgt iedere aanwezige hier immers twaalf druiven aangereikt. Slaat de klok van de Puerta del Sol middernacht, dan wordt er één druif gegeten per klokslag. Misschien ken je de naam Las Uvas de la Suerte? Wel, nu weet je meteen waarom! De druiven staan symbool voor geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar.

Nieuwjaar in het kader van carnaval

Op sommige plaatsen wordt Nieuwjaar wel heel feestelijk gevierd. Zo staan op het eiland Cananéia, vlak naast Sao Paula in Brazilië, carnaval parades centraal en zorgen verschillende dansers voor de nodige sfeer op straat en strand. Ook de Bahamas sluiten zich aan bij deze traditie. Hier begint men te feesten om 1u ’s nachts – beter bekend als het kleurrijke Junkanoo – en zoekt men de bedden weer op om 9u ’s morgens.

Nieuwjaar in Sydney

Sydney – gelegen in Australië – is de allereerste stad op Aarde die Nieuwjaar kan en mag vieren. Niemand is hier tegen, want het is een geweldige stad om het nieuwe jaar in te luiden. Het vuurwerk is er spectaculair en de beste plek om het spektakel te bewonderen is de Botanische tuinen. Maak de gezelligheid compleet met een lekker wijntje of biertje en geniet van alle pracht en praal. Een weetje: Australië geniet van een zomers nieuwjaar, gezien hun ligging aan de andere kant van de evenaar. Een goede tip als je dus graag eens een zonnige eindejaarsperiode meemaakt.

Nieuwjaar in Lapland

Nieuwjaar vieren in een echt winters landschap, een aanrader voor iedereen. In Finland kan je genieten van het bekende Noorderlicht – ook wel Aurora Borealis genoemd – dat je meteen een prachtig zicht geeft om Nieuwjaar te vieren. Finnen wagen zich bovendien ook aan een duik in het ijs om zich daarna heerlijk op te warmen in de traditionele sauna’s: origineel, niet?